قانون کار

چه به عنوان کارفرما و یا چه به عنوان کارگر در هر زمینه ای که در حال فعالیت هستید بهتره بدانید که قانون کار چیست و شامل چه قوانینی می باشد !

در این مطلب سعی کرده ایم تا شما عزیزان را با قوانین کامل کار و رفاه اجتماعی آشنا کنیم تا با توجه به آن بتوانید از حق و حقوق خود دفاع کنید ، نکته اینجاست که با اطلاع از این قوانین می توانید از ضرر و زیان های احتمالی که ممکن است در زمینه شغلی شما ایجاد شود جلوگیری کنید. برای آشنایی بیشتر با قانون کار مطالعه مقاله زیر را به شما توصیه میکنیم اما برای اطلاع از ماده های آن توصیه میشود پی دی اف زیر را دانلود و مطالعه کنید .

قانون کار چیست ؟

در ساده ترین حالت باید بیان کنیم که قانون کار ، قوانینی که باید بین کارفرما و کارگر و اداره کار رعایت شود را تعریف می کند و به حقوق و مزایای طرفین نیز میپردازد ، با توجه به قانون کار ملاک های مختلفی برای تنظیم قرارداد های کاری مطرح می شود .

آشنایی با سرگذشت قانون کار

سال 1325 بود که وزارت کار در ایران تشکیل شد اما قوانینی که امروزه در لیست قانون کار میبینیم حاصل و دستاورد مجلس در سال1368 می باشد . پس از گذشت اختلاف ها میان شورای نگهبان و شورای اسلامی در نهایت در سال 1369 این قانون در 203 ماده و 21 تبصره تصویب شد .

نکته حائز اهمیت اینجاست که کارمندان دولت مشمول قانون خدمات کشوری می باشند و قانون کار شامل کارگران می باشد و برای کارمندان دولت صدق نمی کند .

سرفصل های قانون کار :

در اینجا باید بیان کنیم که قوانین کار کشور در 12 فصل که نام آن ها را در ادامه برای شما عزیزان شرح میدهیم آماده و تصویب شده و در نهایت به مرحله اجرا نیز رسیده است.

فصل اول : تعاریف و اصول کلی
فصل دوم : قرارداد کار
فصل سوم : شرایط کار
فصل چهارم : قوانین حفاظت فنی و بهداشت کار
فصل پنجم : آموزش و اشتغال
فصل ششم : تشکل های کارگری و کارفرمایی
فصل هفتم : مذاکرات و پیمان های دسته جمعی کار
فصل هشتم : خدمات رفاهی کارگران
فصل نهم : مراجع حل اختلاف
فصل دهم: قوانین شورای عالی کار
فصل یازدهم : جرایم و مجازات ها
فصل دوازدهم : مقررات متفرقه

سه دسته اصلی قانون کار :

در حالت کلی باید بیان کنیم که قوانین کار که مشمول کارگران و کارفرمایان می شود خود به سه دسته اصلی قانون تامین اجتماعی ، قانون مربوط به بیمه بیکاری و قوانین کار شورای اسلامی تقسیم بندی می شوند که در دیگر مطالب به بررسی جامع تر این قوانین نیز میپردازیم.

تعریف 4 ضلع اصلی قانون کار :

1. تعریف کارگر از نظر قانون کار

در ماده 2 قانون کار تعریف اصلی از کارگر نیز وجود دارد ، طبق ماده دو قانون کار باید بیان کنیم که به هر فردی که طبق درخواست کارفرما در مقابل دریافت حق السعی چون مزد ، حقوق و یا سهم و…کاری انجام می دهد ، کارگر گفته میشود.

نکته مهم اینجایت که عنوان کارگر تنها برای یک نوع شغل خاصی نیست بلکه می تواند همه مشاغل انجام دهنده کار در مشاغل مختلف را شامل شود . برای تعریف واضح تر باید بیان کنیم که عنوان کارگر برای کارمندان شرکت های خصوص ، مهندسان و وکلا ، استادان دانشگاه ها و حتی پزشک هایی که در کارگاه مربوط به شغل خود فعالیت می کنند و به کار مشغول هستند نیز تلقی می شود .

2. تعریف کارفرما از نظر قانون کار

با توجه به ماده شماره 3 ، کارفرما می تواند یک شخص حقیقی و حقوقی باشد که کارگر به خواست و حساب او در مقابل دریافت حق الحساب کار می کند . کارفرما هم می تواند یک شخص حقیقی باشد و هم می تواند یک شخصیت حقوق داشته باشد به عنوان مثال شرکت های ثبت شده و موسسات و تعاونی های که دارای اساسنامه یا صورت جلسه هستند می تواند شخصیت حقوقی کارفرما باشد که افرادی را برای انجام وظیفه و پرداخت دستمزد استخدام می کنند .

در حالت حقوقی بودن کارفرما ، مدیر و مسئول آن موسسه می تواند نماینده کارفرما محسوب شود. در نتیجه کارفرما مسئول تعهداتی است که نماینده در مقابل کارگر برعهده میگیرد.

3. تعریف کارگاه از نظر قانون کار

طبق تعریف از نظر خود قانون کار باید بیان کنیم که کارگاه محلی است که کارگر طبق درخواست کارفرما و یا نماینده کارفرما در آن مشغول به کار می شود . از جمله های از کارگاه های تعریف شده می توان به موسسات صنعتی ،کشاورزی ها ،خدمات مسافربری ، تولیدی ها ، معدنی ، خدماتی و… نیز اشاره کرد .

هر مکانی که به اقتضای کار به کارگاه تعلق داشته باشد چون نمازخانه ها ،درمانگاه ها ، آموزشگاه ها ، ناهارخوری و… جزو کارگاه محسوب می شوند

4. تعریف قرارداد از نظر قانون کار

سه ضلع اصلی در قانون کار که به واسطه آن ها این قوانین شکل گرفته است را برای شما معرفی کردیم حال به تعریف قرارداد میپردازیم همان چیزی که می تواند ارتباط میان کارگر و کارفرما را محکم نماید و باعث می شود اعتبار آن شغل و آن همکاری در اداره کار و رفاعه اجتماعی بالاتر رود .

جالب است بدانید که لازم نیست حتما تعهدات قرارداد به صورت کتبی باشد بلکه به صورت شفاهی هم قابل اثبات است . نکته مهم در اینجا در رابطه با مدت قرارداد است ، چرا که طبق قانون کار ، قرارداد های بیشتر از 30 روز از این اصل خارج میشوند و برای این مدت کار لازم به تنظیم قرارداد به صورت کتبی می باشد .

در تعریف درست تر قرارداد باید بیان کنیم که طبق قرارداد شفاهی و یا کتبی کارگر موظف است در مقابل دریافت حق السعی کار مشخص را برای مدت موقت و یا غیر موقت نیز انجام دهد .


دو نوع قرارداد داریم :


قرارداد محدود ، نامحدود و قرارداد کار معین از نظر مدت
قرارداد تمام وقت و پاره وقت از نظر ساعت

در این وب سایت قصد داریم تا انواع قرارداد ها را برای شما شرح دهیم و لینک دانلود فایل آن ها را برای دانلود بارگذاری کنیم تا دسترسی شما عزیزان به انواع بانک قرارداد ها راحت باشد .

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *